وبلاگ

در دنیای آهنگسازی ، هر آهنگساز به خواست و میل خود بنا بر پایه احساسات شخصی جملاتی موسیقیایی را انشا (Compose) می کند.
دو بخش مهم در ساخت و تولید هر قطعه موسیقی ، شروع و پایان آن می باشد . در اینجا به بحث درباره انواع پایان ها در موسیقی کلاسیک می پردازیم.

کادانس به مجموعه چند اکورد گفته می شود که به نحوی بارز و کامل به شنونده احساس پایان را می رساند . کادانس ها فقط محدود به انتهای قطعه نیستند و می توانند در انتهای جملات موسیقیایی به کار روند . به عبارتی شیوا تر کادانس مجموعه اکوردهای تولید احساس پایان هستند که اغلب می توان در انتهای جملات موسیقایی و یا کل اهنگ به کار برد . این تعریف به عنوان یک تعریف واحد در موسیقی کلاسیک است .

در این مقاله به بحث و بررسی انواع کادانس به زبانی کاملا ساده خواهیم پرداخت .

بررسی انواع کادانس

کادانس را با حروف انگلیسی C.D یا coda نمایش می دهند کادانس ها به ۵ نوع اصلی تقسیم می شوند .
(تعداد زیادی کادانس فرعی وجود دارد که هنرجویان می توانند در اینترنت انواع ان را بیابند )

۱- کادانس کامل (Prefect C.D) :
۲-کادانس پلاگال (Plagal C.D) :
۳- کادانس پی کاردی (Picardi 3th C.D):
۴-کادانس نیمه تمام (Half C.D):
۵- کادانس بریده یا گول زننده (Authentique C.D):

۱- کادانس کامل (Prefect C.D) :

یکی از رایج ترین کادانس های موجود در موسیقی می باشد که از اتصال قدرتمند بین دومینانت (V) و تونیک (I) بهره میگیرد و در انتهای جملات و گاها در انتهای کل قطعات برای ایجاد مفهوم اتمام قطعه به کار برده می شود . فرمول هارمونیک کادانس کامل عبارتست از :

V-I
Vsus4 – V – I

مثال : بتهوون در – Piano Sonata, Op. 13 یک کادانس کاملا قاطع و زیبا را به تصویر کشیده است .

2- کادانس پی کاردی (Picardy 3th C.D) :

پی کاردی تقریبا همانند همان پلاگال است اما به شکلی که در گام های مینور بعد از آکورد IV64 (مدیانت معکوس دوم ) آخرین آکورد I (تونیک) به صورت ماژور نواخته می شود که پایان با شکوه وپر ابهتی را (همانند پایان اخبار و یا پایان یک فیلم حماسی) ایجاد می کند .
فرمول هارمونیک به صورت کاملا واضح این کادانس را نمایش می دهد :

I 64  -V – I – IV 64 – I+3

مثال ۱ : در تونالیته لامینور می توان کادانس پی کاردی را بدین شکل تشریح نمود .

مثال۲ : باخ در قطعه(“Jesu, meine Freude” (Jesus, My Joy این کادانس را به نرمی هرچه تمام تر اجرا نموده است.

 

نکته : دقیقا همین کار می تواند در گام ماژور نیز اتفاق بیفتد . یعنی به جای یک پایان شاد و حماسی ، یک پایان غیر منتظره و به شدت غمگین و  تاثیر گذار را ایجاد نمائیم .

3-کادانس پلاگال (Plagal C.D) :

این کادانس بیشتر در انتهای قطعات به کار می رود . گاهی بعد از شنیده شدن کادانس کامل ، کادانس پلاگال به عنوان یک عضو تمام کننده و بخش دومی ،  نواخته می شود که ایجاد احساس ختم  و قاطع را ایجاد می کند.

تصویر ۱-۲ – در مثال فوق یک کادانس پلاگال را در تونالیته لامینور می بینید.

۴-کادانس نیمه تمام (Half C.D) :

این کادانس بیشتر در اخر جملات دیده می شود اما اخرین آکورد به جای تونیک V می باشد و  احساسی بی نهایت و نا تمام را ایجاد می کند

نکته : می توانیم قبل از اخرین اکورد (دومینانت) از اکورد (تونیک معکوس اول) و یا حتی V of V نیز استفاده کنیم .نوع خاص دیگری از این کادانس به نام ششم افزوده وجود دارد که توضیح ان در این محبث نمی گنجد .

مثال :  در این قطعه از بتهوون می توان کادانس نیمه تمام را به راحتی شنید .البته شایان ذکر است که دومینانت اینجا معکوس می باشد .

۵-الف –کادانس فرعی : کادانس نیمه تمام فیریژین  Phrygian half-cadence

کادانس نیمه تمام فیریژین به طور قطع یک کادانس بسیار زیبا و  دارای حسی شرقی است که فرزند کادانس نیمه تمام حساب می شود .این کادانس در اتصال IV به Vاتفاق می افتد وقتی که IV را ۶ نمائیم و ان را به اکورد تونال بعدی یعنی V متصل کنیم . با اینکار یک درجه ۱ پرده ای به اخرین نت اکورد اضافه کرده ایم که مد فیریژین را تداعی می کند . به مثال توجه نمائید :

۵- کادانس بریده یا گول زننده (deceptive C.D, Authentique C.D):

این کادانس مختص گام مینور است . این کادانس یک حقه زیبا و اسرار امیز نهفته شده است که به بررسی ان می پردازیم . هنگامی که کادانس شنیده می شود شنونده به طور معمولی مسیر خود را به طرف کادانس کامل (Prefect C.D) احساس می کند اما به جای اخرین اکورد بعد از دومینانت آکورد VI  (آکوردی که در دو نت با تونیک مشترک است ) شنیده می شود و سپس به روی آکورد دلخواهمان و در نهایت به تونیک باز میگردد.

فرمول هارمونیک  : 

I 64 – V – [VI] …. – I

دیدگاهتان را بنویسید

این وب سایت از کوکی استفاده می کند و از داده های شخصی شما می خواهد تا تجربه مرور شما را افزایش دهد.